29 Haziran 2008 Pazar

“YEK”

“YEK” hepimiz için çok önemli bunu sakın unutmayın.

Şimdi diyeceksiniz ki “YEK” ne? Haklısınız da…”YEK” ; yani “Yenilenebilir Enerji Kaynakları”. Ne ki bunlar ve bizim için bu kadar önemli?

Önemli dediğim şeyler aslında “güneş, rüzgar ve su”.

Dünyada sanırım yeteri kadar var bu enerjilerden.

Peki diyeceksiniz ki; kullanılmıyor da mı söylüyorsun. Elbette kullanılıyor. Fakat, bir kömür kadar, doğalgaz kadar, petrol kadar kullanılmıyor. Ve ayrıca bu kullanılıyor dediklerim enerji türü değil, sadece enerji üretmek için kullanılan yakıtlar. Peki bu kullanılan yakıtlar hiç mi bitmeyecek. Elbette bitecek.

Peki alternatif olan enerji türleri yok mu?
Tabi ki var. Peki bunları kullanınca ne olacak? Yani nasıl bir alternatiflik sağlayacak.

“Güneş enerjisi”; En basitinden düşünelim; çoğumuz evlerin üstünde duran güneş enerjisi sistemlerini biliyoruz. Bu enerji sistemleri sayesinde hiçbir yardımcı yakıt, enerji vb. türden madde kullanmadan sadece güneş enerjisi ile insanlar evlerinde sıcak su kullanmakta. Bunu sağlayan tabiî ki güneş pilleri, toplayıcılar vb.

“Rüzgar enerjisi”; Bu nasıl sağlanıyor peki? Rüzgar değirmenleri sayesinde kinetik enerji mekaniğe çevrilerek elektrik enerjisi üretiliyor. Ülkemizde de bunun örnekleri mevcut, mesela Datça, Bozcaada. Datça da bu işle ilgili çalışmalar başlamış durumda. Bozcaada’nın ise elektrik ihtiyacı tamamen rüzgar değirmenlerinden elde edilmektedir.

Jeotermal enerji, ülkemizde birçok ilde kullanılan bir enerji türüdür. Özelliklede ısınmada kullanılır. Ve çok basit bir sistemde binalara bir merkezden yollanıyor. Bu sayede evlerin ısınması çok az enerji ve maliyetle sağlanıyor. Bu illerin başında Kütahya, Afyon, Balıkesir gelmektedir. Ve birkaç ilde de bununla ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

“Su enerjisi”; ülkemiz 3 bir yanı denizlerle çevrili ve ayrıca nehirlere sahip bir ülke. En önemlisi denizlerle çevrili olmasıdır. Zaten nehirlerimiz üzerinde bulunan barajlar sayesinde enerji üretimi sağlanmaktadır. Fakat denizlerden de faydalanmamız mümkündür. Bunun çeşitli yolları bulunmakta ama ülkemizde kullanılabilecek en uygun türü Dalga enerjisidir. Ülkemiz uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Bu yöntemle elektrik üretimi yapılabilir ve bu kalıcı bir çözümdür.

Bu bahsettiğimiz enerji türlerinin maliyetleri ise şu an kullanmakta olduğumuz yakıtlara göre çok daha ucuz. Ve hatta fosil yakıtlara oranla öyle avantajlı ki. Bu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Kısaca Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ndan bahsetmeye çalıştım.

Ve unutmayın “Güneş, Rüzgar ve Su bize yeter “

4 yorum:

bos misra dedi ki...

oncelikle , takmazsan kizarim !

YEK , ulke ve dunya acisindan da bence daha yararli , zira odum kopuyor bi gun ozon yirtigi cigerlerime kadar isleyecek diye...

marsta buz bulunmus bize ne , biz kuresel isiniyoruz !

dilerim , ulke yetkilileri de bu konuya sen kadar kafa yoruyorlardir ,

bundan boyle hep YEK hep tek basimaa, dere tepe dumduz kendiii yolumaa,
yalniz kaldim sanma koca dunya yanimdaaa,
........

sarki bu aklima geldi :D

Erdnc dedi ki...

biz her zaman sesimizi duyurmaya çalıştık bu konuda ve devamda edeceğiz..tabi o yukardaki insanlar bizi anlamıyorlar yada anlamak istemiyorlar tek sorun bu...

bos misra dedi ki...

anlatiriz anacim ,

anlatiriz yavrum!

seve seve degilse.........................................

Erdnc dedi ki...

ama biz genede şiddeti seçmeden yapıcaz dimi pınarcık ;)